2.) Hierapolis romjai és Pamukkale


Ebben a hat évvel ezelőtti nyaralásban az volt a legjobb, hogy tökéletes arányban tartalmazott pihenős és mászkálós programokat. Egyik nap a tengerpart nyújtotta örömöket élvezhettük, másnap pedig egy kis utazással az ókori görög világban találhattuk magunkat. Az első ilyen "komolyabb" programunk volt talán a legszebb. Hierapolis (jelentése: Szent város) görög város romjai mellett, méghozzá a lehető legközvetlenebb szomszédságában található ugyanis a világ egyik legcsodálatosabb természeti képződménye, Pamukkale.


De előbb még sétáljunk a többezer éves romok között. Csodálatos, hogy az idő milyen sokat megkímélt ezekből a régi épületekből.


De persze az utókor felelőssége az is, hogy a túristainvázió ellenére, továbbra is megőrizze a letűnt korok maradványait a távolabbi jövő számára is. Hogy erről a törökök megfelelően gondoskodnak, arról meggyőződhettünk; ottjártunk alkalmával is szorgos felújítási, állagmegóvási munkák folytak.


Vagy talán további kutatások?


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


Ezen a képen látható, mennyire egymás mellett van, összeér a kétféle látványosság, a leanderbokrokon innen, ez már Pamukkale.


Igen, a romoktól néhány lépésnyire már a "havas táj" látványát tudtam megörökíteni.


Hó, és rövidnadrágos, bikinis, vízben mezítláb tocsogó túristák?


No nem, a látszat csal!


Bizony nem hó, hanem hófehér mészkő. A világ egyik legszebb, ritka természeti képződménye; Hierapolisszal együtt az Unesco 1988-ban felvette a Világörökség listájára.


"A hófehér mészkőmedencéket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, körülbelül 35 °C forrásvíz hozta létre, amikor lezúdult a domboldalon. A helyet már az ókorban is látogatták mint gyógyfürdőt." - írja a Wikipédia, ahol a hely adatain kívül kedves történetet is olvashattok a pergamoni király lányáról, aki az itteni forrás vizétől gyógyult meg.


@@@@@@@@


A források különlegessége, hogy nagy területen, lépcsőzetesen helyezkednek el, emiatt alakult ki az évezredek során az egymás alatti medencék látványos sora.


Most kicsit eltérek a szokásomtól, hogy lehetőleg csak saját fotóval illusztrálom a Jártamban-keltemben fotózgattam magazinom írásait. Muszáj volt az interneten keresgélnem egy szép profi felvételt, mert ilyen képet onnan, ahová minket, túristákat beengedtek, nem lehet készíteni. Pedig csak így látszik igazán, teljes varázsában ennek az egyedülálló helynek a szépsége, ha a szemközti hegyoldalról vagy még inkább a levegőből fényképezik.


Következzenek újra a saját fotóim, hiszen ez az élménybeszámoló arról szól, hogy én mit láttam :)


Előszeretettel fotóztam a helyi asszonyok viseletét.


@@@@@@@@


Ugye milyen kiáltó az ellentét az idős török asszony és a bikinis szőke leányzó külseje között? Mégis, mindketten önfeledten tapicskolnak ugyanabban a sekély, melegvízű medencében.


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


A hófehér mészkőfal közelről.


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


Nemcsak itt a hegyoldalon, hanem Pamukkale környékén másutt is sok gyógyforrás van, amelyekre gyógyfürdőket, szállodákat alapítottak, kihasználva az adottságokat a gyógyturizmus fellendítésére.


Egyik ilyen helyre mi is betértünk, itt ebédeltünk meg a program szerint, s egy kis fürdésre is jutott idő.


A medencéket a híres természetvédelmi területéhez hasonlóan, szintén lépcsőzetesen alakították ki.


Vizük is sekély, és alighanem a benne lévő iszapnak is gyógyhatást tulajdoníthatnak.


Legalábbis arra következtettem abból, hogy többen magukra kenik, mint ez a büszkén feszítő "Adonis" is. :)


@@@@@@@@


De természetesen szokványos, tiszta vízű, feszített víztükrű medence is van a fürdő területén.


Közülünk is volt, aki inkább ezt választotta.


Hazafelé jutott idő egy kis shoppingolásra is. Szépek lennének háremhölgynek is a pécsi lányok, ugye?

Nos, jöhet még egy folytatás? -:)))

Készült: 2010. 09. 16. [eozin]

  Írj nekem, kérlek:-))

Vissza a Török Riviéra rovatba                  Vissza a Jártamban-keltemben magazinba