A pécsi tüke rovat cikkei:

Liliomfák a pécsi MÁV Igazgatóság udvarán

Pécsi séta és Zichy Mihály kiállítás

Múzeumok éjszakája (Csontváry és Vasarely)

POSZT 2007 - ahogy én láttam

Festők versenye 2007.

Zsolnay-kút

Sétálj velem Pécs utcáin!

Ma fent voltam a tévétorony tetején...

Fényfestés a Barbakánon

A pécsi Székesegyház

Temetői sétáim

Fotóim a Széchenyi térről

Hasznos pécsi linkek:


Szabadidősport


Pécsi programok
POSZT 2008-3 részben:

1.) POSZT és a Könyvhét
2.) Festők versenye 2008.
3.) Zsolnay és Herendi közös kiállításaÜnnep előtti lótás-futás, bevásárlás közben

Séta a havas erdőben (vagy mégsem ott?:))Szent Bertalan kápolna a gyükési hegyen

Pécsről készült fotóim a Picasán

Kicsit jobban megismerhetsz, ha ide kattintasz:
hotdog.hu
(Explorer böngészőt használj!)
Vissza a magazin főlapjára


Pécsi Tüke

Itt az alkalom, hogy elmeséljem, mi is az a pécsi tüke.  "A bennszülött , régi pécsi családokat hívják úgy: tüke. Eredetileg a szőlőtőke nevét ejtik így . A honos pécsi polgár rangját az adta meg , ha a közeli Makár-, Daindol- vagy Szkokó -hegyen kis szőlője présháza volt. S ahogy a szőlő nem szíveli az átültetést , a tősgyökeres pécsi családok fiai sem szakadtak el a várostól . Tükének három nemzedékre való pécsi lakosnak kell lennie."

"A tüke szó jelentése mára átalakult: ma az lehet TÜKE, aki pécsi kötõdéssel rendelkezik és önszántából dolgozik a város érdekében. "

Az idézőjeles meghatározásokat a pontosság kedvéért úgy másoltam ide. A magam részéről hozzátenném: a pécsi TÜKE szereti a városát, és büszke rá, hogy éppen itt született, és itt élhet. Ilyen alapon magamat is pécsi tükének vallom.Hogy méltán tehetem, arra remélem, bizonyítékul szolgálhatnak ennek a rovatnak a cikkei is.

És már el is mondtam tulajdonképpen, hogy mire számíthattok, ha rákattintotok a rovat egyes cikkeire. Sok-sok pécsi képre, mind a saját fotóm. Jártamban-keltemben, saját városomban fényképezgettem, séta közben, kultúrális eseményeken, kiállításokon, télen-nyáron, bármikor, amikor éppen  szépet, megörökítésre érdemeset láttam. És persze mesélek is hozzá, szokásom szerint.:))S tükeségem tárgyi bizonyítékául  feltettem ide néhány régi képet  a hajdanvolt  szőlőnkről, egy sok évvel ezelőtti családi szüretről is.