Új látnivalók a Zsolnay Múzeumban (épületkerámia)Legutóbb bemutattam a Zsolnay Múzeum közelmúltban felújított épületét. Most lépjünk kicsit beljebb.  A szeptember 29-én újra megnyílt  kiállítás tartalmilag is jelentősen megváltozott, kibővült a földszinti résszel. Ahol korábban Amerigo Tot szobrait láthattuk, ott most nyomon követhetjük a Zsolnay építészeti kerámia fejlődését a historizáló díszítményektől a nagyszabású egyedi munkákig, amelyek meghatározták az elmúlt századforduló magyar építészetének jellegzetes irányzatát, a magyaros szecessziót. Zsolnay Vilmos találmánya, a pirogránit tette lehetővé az épületek homlokzatának színpompás kialakítását. Pirogránit díszíti többek közt a Mátyás templom, a Parlament és az Iparművészeti Múzeum épületét. (ld. előző cikkben megadott link.)


Ma ezekből szeretném megmutatni a legszebb kiállított tárgyakat.


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


1879-1888. között végezték el a máriafalvi gótikus zarándoktemplom (ma Mariasdorf, Ausztria) műemléki rekonstrukcióját, Steindl Imre tervei alapján. A Zsolnay Gyárban majolika mázas fazekas technikával készült a templom neogótikus berendezése: a baldachinos oltár, az apostolokat ábrázoló szószék, a keresztelőkút.  Az oltár madonna szobrát Petridesz János, Szent  Erzsébet és Assisi Szent Ferenc alakját Novotny Lajos mintázta.


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


Szent István király büsztje a budavári palota Szent István termének díszkandallójáról...


....és még egy részlet a díszkandallóról. A Szent István terem berendezését 1900-ban a párizsi világkiállításon mutatták be. A berendezés a II. világháborúban, Budapest bombázásakor elpusztult.


@@@@@@@@


@@@@@@@@


Steindl Imre mellszobra


Az előző részben említettem már, hogy nekem talán az egész kiállításból a Maróti Géza által tervezett Kacsás kút tetszik a legjobban.


Talán a  pécsiek közül is kevesen tudják (nekem legalábbis új volt, az egyik múzeumőr-hölgytől hallottam), hogy a kút eredetileg a Király utca egyik épületének(FEK) belső udvarában volt látható.


A földszinti folyosó padlózatába építve és a falakon festőien dekorált burkolólapokból összeállított válogatásban gyönyörködhetünk.


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


Nos, játsszunk kicsit! Kiváncsi lennék, ki melyik csempét tudná elképzelni a fürdőszobája falán. (Nekem kettő is borzasztóan tetszik, nehezen tudnék választani, melyik az igazi-:))

Zsolnay csempéket egyébként már egy korábbi cikkben is bemutattam, azok is nagyon szépek. Ha kiváncsiak vagytok rá, kattintsatok:)


2007.10.07 (10:00)
szerző: [eozin]
   Örülnék, ha olvashatnám a véleményedet!:)

   Vissza a Mi is az az eozin rovatba                     Nyitólapra