A Zsolnay Múzeum legszebb dísztárgyaiFolytatom a két év után újra a régi helyén megnyílt Zsolnay Múzeum látogatásáról szóló beszámolómat: „A korábbiakhoz hasonlóan az emeleti kiállítótermekben kerülnek bemutatásra azok a különleges, művészi értékű termékek, amelyek az 1870-es évektől az államosításig terjedő időszakot ölelik fel. A látogatók megismerhetik a legkiválóbb tervezők munkásságát, a legjellegzetesebb technikákat és formákat a korai, népies korsóktól az irizáló fényű eozin díszedényekig és a két világháború között készült porcelán plasztikákig." (http://kepzo.jpm.hu/?menuID=2&cikkID=44)

Ennyi elég is lesz…szokásommal ellentétben, most nem akarok sokat "szövegelni". Ezekhez a gyönyörű tárgyakhoz nem kell kommentár...csak hátra kell dőlni és befogadni a szépséget, amit nyújtanak. Legfeljebb egyes képek alá – ahol pl. ismerem a tervezőt vagy a gyártás évét – írok majd némi információt.


Zsolnay Júlia terve,1891.


Urnaváza, Zsolnay Júlia terve, 1891.


Reneszánsz korsó, perzsa motívumokkal, Zsolnay Júlia 1879.


Kobakváza, Zsolnay Júlia 1879.


Japán bronzedény nyomán készült váza, 1888.Tál és váza az 1890-es évek végéről, Sikorski Tádé dekortervével


Több darabot is a híres kínai kerámiaművészet ihletett.1889-től gyártották az Old yvory-t (elefántcsont technika), amelynek a masszája is sárgás, máza a mélyedésekben képződő barnás árnyalatokkal az elefántcsont hatását keltette. Ezzel a technikával készültek a Nemzeti Múzeum elefántcsont faragványainak másolatai is.


Számomra talán az üveg- és ékszertechnikával készült darabok a legszebbek...


....meg persze az eozin-:)))Mára elég lesz ennyi...talán sok is-:) De van még; legalább ennyi, és legalább ilyen szépek. Ha gondoljátok, holnap folytatom...


Készült: 2007.10.09

 Ird meg nekem a véleményedet!

    Vissza a Mi is az az eozin? - rovatba                          Nyitólapra