A Zsolnay Múzeum legszebb dísztárgyai 2. részAzt ígértem, a mai anyag legalább olyan szép és bőséges lesz, mint a tegnapi volt. Hát akkor lássuk, kezdjük mindjárt a címképpel: a napjainkban újra nagyon divatos tulipánokat, amelyekben a szecessziós forma mellett kellemesen ötvöződik a zöld és az ökörvér-szín eozin, feltehetőleg Rippl Rónai József tervezte, legalábbis ezt olvastam valahol régebben. Az 1998-99-ben készült tulipános sorozat körülbelül 150 variációt számlált. Többet közülük  ma is megvásárolhatunk, elérhető áron, mert a Zsolnay Porcelánmanufaktúra folyamatosan gyártja a legnépszerűbb régi tárgyak másolatait.


Ez a gyönyörű szecessziós váza viszont biztosan Rippl Rónai alkotása; ezt most olvastam a kiállításon, a tárló melletti ismertetőn.


@@@@@@@@


Eozin-mázas termékek változatos sora következik. Hogy mennyire közel állnak szívemhez, kitalálhatjátok; nem véletlenül választottam három évvel ezelőtt éppen ezt a nicket.


@@@@@@@@


Mi is az az eozin?


Ezzel a címmel írtam már egy cikket a magazinban, igaz, elég régen. Most előkerestem, és kitettem állandóra a magazin főoldalára, olvashatjátok, nézegethetitek, ha van kedvetek hozzá. 


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


Ez a kis tálka nagyon tetszik nekem. Kár, hogy a tárlóban olyan közel voltak egymáshoz a tárgyak, hogy nem tudtam önmagában, előnyösebben fényképezni.


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


Mattyasovszky Zsolnay László Pierrette és Pierrot figurát ábrázoló vázája 1911-ben készült.


@@@@@@@@


Több kerámialapra festett kép is díszíti a múzeum falait, köztük Zsolnay Vilmos alkotásai is. Nézzétek a keretet, milyen szép a kerámiadíszítményekkel!


1922-ben tárták fel Tut-ankh-amon egyiptomi fáraó sírját. A gazdag leletanyag divathullámot indított el. Zsolnay Teréz és Mattyasovszky Zsolnay László tervei nyomán számos, technikai kivitelben is változatos egyiptizáló díszedény készült a Tut-ankh-amon sorozat részeként.


@@@@@@@@


Nicsak! Ez nem is porcelán, hanem üveg! Valóban,az 1920-as évek elején Csihalek Ferenc, a gyár szakmunkása kísérletezett a készen vásárolt üvegtárgyak eozinnal való díszítésével.


Az ötlet még Zsolnay Vilmostól származott, a kivitelezés azonban túlságosan költségesnek bizonyult, így az eozinnal díszített üvegtárgyak nem kerültek kereskedelmi forgalomba. A múzeum viszont szentelt egy tárlót a bemutatásukra, megcsodálhatunk belőlük néhány darabot.


Nos, betartottam az ígéretemet?! Ugye a végére is szép tárgyak maradtak?

2007.10.10 (00:03)
szerző: [eozin]

 Ird meg nekem a véleményedet!

    Vissza a Mi is az az eozin? - rovatba                          Nyitólapra