Egy kis Zsolnay-nonfiguratív: Török János munkáiEz itt a Napimádó...gondoltam ezekben a forró nyári napokban éppen aktuális lenne egy kis összeállítás Török János kisplasztikáiból...Milyen érdekes: az ember tudja valamiről, hogy herendi vagy zsolnay porcelán, és ezzel be is éri. Gyönyörködik benne, tudja, hogy értékes, de csak ennyi érdekli belőle: zsolnay vagy herendi, vagy meisseni, hollóházi netán. Az, hogy ezek mögött a változatos szépségű darabok mögött ugyanúgy alkotók, művészek vannak, mint egy festmény vagy szobor esetében, többnyire eszébe sem jut. Nekem sem jutott eszembe sokáig....pedig pár éve gyűjtögetem már "honleányi buzgalommal" a zsolnay porcelánok fényképeit.Pedig bizony a Zsolnay-gyár több mint százötven éves történetében számos nagy tehetségű művész munkájának köszönhető, hogy ilyen hírnévre tudott szert tenni ez a ma is működő üzem, Pécs büszkesége. Igazán megérdemelnék, hogy a nevük ismertebb legyen, ne csak szakmai berkekben tudjanak róluk, emlékezzenek rájuk.Házaspár

Nos, az utóbbi időben elkezdtem olyan szempontból átnézegetni, csoportosítgatni  a képgyűjteményemet, hogy melyik szép tárgynak ki volt a tervezője. Alakulgat a dolog, bár nem könnyű...nagyon kevés darabnál van megjelölve a tervező neve.Az, hogy elsőként nem valamelyik régi, 19. századvégi  vagy századforduló környéki művészt választottam, hanem éppen a modernségével kitűnő (monhatnám majdnem: elütő) Török Jánost, egy kicsit annak is köszönhető, hogy számomra talán az ő munkáit volt a legkönnyebb azonosítani.Furulyázó (1966-70)

Ráadásul - remélem nem csak Pécsett - elég közismertek, tapasztalatom szerint számtalan lakásban megtalálhatóak az alkotásai. Nekem legalábbis több ismerősömnél, sőt nekem is van egy szép ökörvér-eozin szobrocskám tőle.A furulyázó más nézetből, és gyönyörű feketébe hajló vörös, vagyis igazi ökörvér eozin mázzal.
Ez az 1960-ban készült falitál pl. két ismerősöm nappalijában is látható.Ugye, sokaknak ismerős ez az Űlő figura is?

Hát akkor lássuk, mit tudunk Török Jánosról. A magyar kerámikusokat felsoroló

http://www.magyarkeramia.hu/keramia/torok/page.html  -n többek között ez olvasható róla:


Török János (1932 -1996)

"A MIF porcelán szakán Gádor István, Lőrincz István és Borsos Miklós tanítványaként 1956-ban szerzett porcelántervező diplomát. Ezt követően, haláláig a pácsi Zsolnay Porcelángyár tervezője volt, új gondolatok új kifejezési formában való megvalósítására törekedett. A porcelánfigurák végigkísérték alkotói pályáját: a korai természethű felfogást 1960-tól az elvont, dekoratív formálás váltotta fel. A 70-es évektől kis szobrait a humoros, karikírozó ábrázolás jellemzi."Aki régi olvasója a magazinnak, emlékezhet rá, hogy a "Mi is az az eozin?" című cikkben volt róla szó, hogy a Zsolnay porcelánt lemázazzák egy türkizkék színű,átlátszó, ólommentes mázzal, mielőtt a végleges eozinmáz anyaga rákerülne. Nos, ezen a kis hárfázó nő szobrocskán meg tudom mutatni,milyen is az eozintárgy, mielőtt a végső máz rákerülne. Kerültek ki a forgalomba elég nagy számban ilyen "félkész" darabok is. Nekem is van pl. egy ilyen világos türkizkék színű könyvtámasz-párom.

GondolkodóSzerelmespárSzerelmespár fehér mázzalÖrdög és nő
 


BohócfiguraÜlő nő vázávalPadon ülő hölgy, 1970-es évekTáncoló párÖlelkezőkHát igen, elismerem, kicsit más, mint a régi szecessziós Zsolnay-tárgyak...de nekem ezek többsége is  tetszik.  És Nektek?


 Ird meg nekem a véleményedet!

    Vissza a Mi is az az eozin? - rovatba                          Nyitólapra