Nyílt nap a pécsi Zsolnay ManufaktúrábanAz idei pécsi nyári programok kínálatában volt egy pont, amit jóelőre pirossal bekarikáztam, hogy ezt feltétlenül meg kell néznem...aztán mégsem mentem el. Ez a Zsolnay Manufaktúra Rt. nyílt napja volt; a beharangozójukban azt olvashattam, hogy "2007. június 23-án a Zsolnay ismét megnyitja kapuit immár 6. alkalommal minden érdeklődő előtt, a Nyílt Napon 9-13 óráig szakképzett idegenvezetők mutatják be a gyárudvar nevezetességeit, festő lányok bemutatót tartanak a Zsolnay tárgyak dekorálási technikáiról, az érdeklődők pedig maguk is kipróbálhatják kreativitásukat a Zsolnay porcelánfestésben. A Zsolnay hungaricumok természetesen a helyszínen megvásárolhatóak az alkalomhoz illő kedvező ajánlattal."


Egy évvel ezelőtt már láttam ezt a programot, és nagyon tetszett. Éppen ezért szerettem volna újra megnézni. Csakhogy június 23-án volt a Múzeumok Éjszakája is...és ha én jól elfáradok nap közben, akkor semmi sem lett volna az esti múzeumjárásból. Pedig az sem csekély fáradsággal járt, láthattátok az erről szóló blogomban-.)))


Így aztán, hogy a kecske is jóllakjon, meg a káposzta is megmaradjon, a Múzeumok éjszakájának gazdag programjából válogattam idén, viszont nem mondtam le arról sem, hogy Nektek beszámoljak arról, milyen szép dolgok láthatóak a Zsolnay gyár udvarán. Hiszen bőven vannak róla a 2006-os nyílt napon készült fotóim. Nos, akkor következzen az egy évvel ezelőtti történet.


A gyár főbejáratának pirogránittal borított kapuja fölött  európai uniós zászló lobog. Itt várakoztunk kb. 10 percig, ezalatt egyre nagyobb tömeg gyűlt össze. De a sorompó még zárva volt előttünk, pedig láthattuk, hogy odabenn már több helyen is csoportosulnak emberek egy-egy idegenvezető körül.  


Meg kellett várni, amíg egy előző csoport kijön a kertből, és az idegenvezető felszabadul. A mi csoportunkat ez az ifjú  hölgy vezette, igen szakszerű tájékoztatást adva a gyár múltjáról, jelenéről, a kertben található épületekről, szobrokról, kerámia tárgyakról.


Olyan szerencsésen keresgéltem a Google-ban, hogy egy teljesen ideillő, részletes leírást találtam. Akár be is másolhatnám ide a képek aláfestő szövegeként, mintha  csak az idegenvezető által elmondottakat ismertetném. Kattintsatok a linkre, és ti is elolvashatjátok: http://www.zsolnay.hu/Hun/1gyartort.htm


A nagy érdeklődés persze a területen található műalkotásokon kívül annak is szól, hogy a gyár területe lesz a Zsolnay Kulturális Negyed helyszíne,  a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa /EKF/programjában.


"Ezen a területen kap helyet több kulturális, tudományos intézmény /a jelenlegi elképzelések szerint Bábszínház, PTE Művészeti Kar, Animációs Stúdió, Inkubátor ház művészek számára, stb./ amellett, hogy ezen a területen a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a jövőben is gyártani fogja egyedülálló termékeit. "


A szép parkban a legkülönfélébb stílusú szobrok, kutak, virágtartók  láthatóak, a gyár történetének minden korszakából. Aki ismeri és szereti a Zsolnay porcelánt és az eozin tárgyakat, (netán meg is nézte őket a Zsolnay múzeumban) az bizonyára ezekre a szabadtéri alkotásokra is kiváncsi.


Gondolom eddig is teljesen nyílvánvaló volt, hogy nagy elfogultsággal viseltetek szülővárosom híres-nevezetes gyára iránt, nemhiába még a nickem is "eozin". A magazinomban is kiemelt helyet szánok a bemutatásuknak, éppen ezért most új rovatot nyitottam Zsolnay címmel, és ide csoportosítom át a korábbi, Zsolnay porcelánnal, eozinnal, épületkerámiával, stb. foglalkozó cikkeimet is, hogy egy helyen, könnyen megtalálhatóak legyenek.


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


Úgy érzem, több képen is sikerült érzékeltetnem, milyen sok ember volt kíváncsi a Zsolnay gyárra. Egy dolgot nem sikerült megörökítenem, amit pedig nagyon szerettem volna: a porcelánfestő hölgyekeket, munka közben. Egyszerűen nem fértem oda, akkora tömeg vette őket körül mindig.


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


@@@@@@@


A kirándulás a gyár mintaboltjában fejeződött be, ahol ezen a  napon  20 % kedvezménnyel lehetett megvásárolni minden terméket.

Még egy vágyam maradt: "belülről" is meglátogatni a gyárat, látni a termékek gyártási folyamatait. De a szervezés már beindult...előbb-utóbb ez is meglesz-:)))) 


2007.07.17 (15:52)
szerző: [eozin]

 Ird meg nekem a véleményedet!

                  Vissza a Mi is az az eozin? - rovatba          Nyitólapra