Rózsaszín Zsolnay Kiállítás
J. Zsuzsinak szeretettel, és köszönettel a könyvért.

Winkler Barnabás gyűjteménye a pécsi Zsolnay Negyedben


"Az emeletet végestelen-végig a rózsaszínedény-raktár foglalta el; háromszázharminc különböző forma, nyolcszáznegyven nagyságban, illetve kivitelben. Volt itt minden a játékedénykéktől a konyhaedényen át a harmincliteres zsírosbödönig, a mosdó- és étkészletektől a fényarannyal díszített vázákig és hamutartókig. Amikor a déli hosszú ablaksoron besütött a nap, még a levegő is rózsaszínűnek látszott. Ez a tökéletesen kidolgozott, egyenletes rózsaszín máz volt az 1880-as évek elején megkezdett pink kísérletek eredménye, s hosszú éveken át ezzel mázoltak mindenféle használati edényt. A szép szín annyira megnyerte a közönség tetszését, gyártása pedig olyan méreteket öltött, hogy szükségessé vált egy ilyen óriási raktár építése. "


Ezeket a sorokat Zsolnay Vilmos unokája, Mattyasovszky Zsolnay Margit írta abban a könyvben, ami nekem is egyik kedvenc olvasmányom, mert a leghitelesebben és emberközelibben ismerhettem meg belőle a Zsolnay Gyár és  a család történetét.  Ezeket a sorokat olvasva hallottam először  a rózsaszín  porcelán  létezéséről,  pedig az utóbbi 7-8 évben mindent elérhetőt elolvastam a Zsolnay gyár és a család történetéről, amihez csak hozzájutottam.


Ezzel a nevezetes könyvvel érdekesen alakult a "viszonyom". A könyvtárban fedeztem fel, s azután többször is kikölcsönöztem, mindig meghosszabbítva egy-kétszer a kölcsönzési időt, szóval legszívesebben vissza se vittem volna. Már első olvasásra az volt az érzésem, hogy ez a könyv nekem kell. Nemcsak így, hogy kikölcsönzöm, hanem kell, hogy az enyém legyen, hogy bármikor előkaphassam, böngészhessek benne, ha rátalálok egy új Zsolnay tárgy képére. Ha antikvárium felé jártam, mindig benéztem, hátha éppen rátalálok. Előbb-utóbb biztosan sikerült is volna.


Idén, a születésnapomra váratlan meglepetésként meghozta a postás. Egy kedves hotdogos barátnőm látta meg valahol, s anélkül, hogy tudta volna, hogy éppen ez a szívem vágya, rám gondolt, s megajándékozott vele. Ennél nagyobb örömöt nem is szerezhetett volna.


S hogy a kiállítás szervezőinek is hasonlóan fontos ez a könyv, azt abból láthattam, hogy a kiállított tárgyak mellett, egy szép kis íróasztalon két könyv hevert; Winkler Barnabás: Kezdetben volt a rózsaszín..." c. könyve, és ez a könyv; Zsolnay Teréz a leány, és M. Zsolnay Margit, az unoka könyve Zsolnay Vilmosról, a családról és a gyár történetéről 1863-1948. között, melyet az 1948-1973-ig terjedő időszak történetével Sikota Győző egészített ki.


"Kezdetben volt a rózsaszín..." - ezt a címet viseli a kiállítás is, mely Winkler Barnabás értékes gyűjteményét mutatja be a Zsolnay Negyedben. A kiállítás, amit már nyitáskor meg szerettem volna nézni, de aztán csak halogatódott a dolog. Előbb egy kis munka, családi dolgok, aztán meg a tartós zimankós idő jött közbe.

            

No de végre kisütött a napocska, s egy szép koratavaszi napon nekiindultam, hogy felderítsem a megújult Zsolnay Negyedet. Amikor legutóbb arra jártam, még építkezési területeken botladozva lehetett megközelíteni a Gyugyi Kiállítás épületét.


Most egészen más a kép; a régi épületek gyönyörűen felújítva, s köztük új modern épületek, parkok... de most nem ez a téma, ezért csak annyit mesélek róla, hogy rengeteget fényképeztem, s az erről készült fotóimat láthatjátok a Picasán lévő Zsolnay Kulturális Negyed című albumban.


No meg még annyit, hogy hamarosan vissza kell térnem, mert egyrészt olyan nagy a  terület, hogy ha végigjárom, akkor már nem maradt  volna erőm a kiállítás megtekintésére, másrészt sokkal szebb lesz egy-két hónap múlva, amikor kicsomagolják a téli ruhába öltöztetett szobrokat, s kilombosodnak a fák is.  

 

A kiállítás... Egyszer, néhány évvel ezelőtt, egy másik kiállításon, az egyik sarokban, mintegy mellesleg kiállítva, láttam néhány rózsaszín Zsolnay tárgyat. Korsót, köcsögöt, mosdótálat, csupa egyszerű, kezdetleges hétköznapi használati eszközt. Elnézően megmosolyogtam, azt gondolva: mindenkinek el kellett kezdeni valahol...


Most sem számítottam sokkal többre, mégis kiváncsi voltam a kezdetekre. S igaz, a plakátokon megjelent egy-két szép formájú tárgy is, ami felkelthette az érdeklődésemet.


Ha idáig jutottatok a képek nézegetésében, már láthattátok, hogy korántsem erről van szó. Igen, a kiállítás valóban a hétköznapi használati tárgyakkal kezdődik. Az első teremben felsorakoztatott sok-sok egyformának tűnő (s mégsem az, hiszen kézzel készült tárgyak) köcsög, a tárlókban lévő csupa rózsaszín tárgy mintegy visszaadja azt a "rózsaszín hangulatot", amelyről M. Zsolnay Margit ír az edényraktár kapcsán.


Igen, hétköznapi tárgyakkal kezdődik, de azokban is mennyi változatosság! S ahogy haladunk előre, úgy gazdagodik a forma, fejlődik a technika, lesznek egyre szebbek, díszesebbek a tárgyak.


Egy egész háztartást be lehetett rendezni akkoriban csak rózsaszín Zsolnay kerámiával, a konyhai eszközöktől kezdve a fürdőszoba felszerelésekig, s az elegáns, polgári szoba dísz- és használati tárgyaiig bezárólag.


S ezt be is mutatták a kiállításon; korabeli bútorokkal, egész lakás berendezéssel. Még a gyönyörű cserépkályha is rózsaszín mintás csempével volt kirakva. (Ennek mintáját láthatod a háttérképemen.)


Nem részletezem tovább, a képek önmagukért beszélnek.


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


@@@@@@@@


Ha szeretnéd a képeket képernyőnyi méretben is megnézni, s az itt láthatókon kívül még sokkal többet is, akkor kattints a Picasán lévő "Rózsaszín Zsolnay Kiállítás" című  albumomra. A kiállításnak szinte a teljes anyagát láthatod ott.Végül, íme a "bizonyíték", hogy ott jártam, s hogy bizony ezeket a képeket mind én készítettem! :)))


2012. 03. 13.
szerző: [eozin]

  Örülnék, ha olvashatnám a véleményedet!:)

Vissza a  Mi is az az eozin? rovatba                                 Nyitólapra