Bikafejes ivócsanak


Ugye ismerős? Igen, őt látjátok az avataromon. Azaz, mégsem egészen. Mert ez aranyból van, az meg szép eozinmázas porcelánból. Ez a gyönyörű tárgy a nagyszentmiklósi aranykincslelet egyik legszebb darabja, a bikafejes ivócsanak (bár szokták emlegetni ökörfejesnek, kosfejesnek is.) Hogy nálam ilyen kiemelt helyen szerepel a tárgyak rangsorában, az bizony nem az eredetinek, hanem az eozin másolatnak köszönhető, ő ugyanis a kis béka mellett a másik szívem csücske-:)))))

 

Hogy legyen egy kis komolyság is a dologban, idézek László Gyula erről szóló könyvének ismertetőjéből néhány sort.

"A nagyszentmiklósi (Sinnicolau Mare) kincset 1799-ben találták meg az akkori Dél-Magyarországon: egy hajdani mocsárral körülvett szigeten rejtették el egykori tulajdonosai. A korai középkor legnagyobb aranykincs-lelete huszonhárom aranyedényből áll, súlya csaknem tíz kilogramm. Több mint száz régészeti, művészettörténeti, nyelvészeti és írástörténeti munka foglalkozott már a kinccsel. A múlt században még azt hitték, hogy Attila kincsét találták meg Nagyszentmiklóson, hiszen azon a tájon került elő, ahol Priszkosz rhétor követségben járt Attilánál. A Kunsthistorisches Museum (Bécs) kiállításán már óbolgár kincsként szerepel. ....a kincs két asztali készletre bomlik. Az egyik (amelyen a rovásírások vannak) a fejedelemé, a másik (szép ember- és állatábrázolásokkal) a fejedelemasszonyé lehetett. A fejedelem készletének ornamentikája, rovásírásának néhány sajátossága a magyar királyság első pénzeivel tart rokonságot, így a X-XI. század fordulójára keltezhetjük. A fejedelemasszony asztali készlete archaikusabb, a késő avar-magyar-bolgár körhöz köthető...."


A legnépszerűbb, és talán legszebb mind közül a női készlet egyik darabja, az arany ivócsanak, mai kiemelt műtárgyunk. Szépsége több művészt is megihletett, így például Varga Imre kiváló szobrászművészünket. 1982-ben rézből és krómacélból elkészítette a bikafejes ivócsanak felnagyított másolatát, ami Budapesten, a Boráros téren került felállításra.


Legkedvesebb köztéri szobromon, a pécsi Zsolnay-kúton is a négy vízköpő az ivócsanak állatfejének (kos-, ökör-, bikafej?- ki mit lát benne-:)))) másolata. Nézzétek csak milyen gyönyörű volt tavaly, egy április végi napon, piros tulipánokkal övezve. (Saját fotóm, ugyanúgy mint a nyitóoldalaimon látható Zsolnay-kút részletek, közte a Pécs régi címerét ábrázoló kép is. Nem véletlen, hogy az egyik első Fotóalbumomat is a Zsolnay-kútról készítettem, gyönyörű műalkotás, Pécs egyik turisztikai nevezetessége.)


Végezetül az én gyönyörűségem! Az avataromon is szereplő eozin ivócsanak.


A felvételeket ma készítettem, kimondottan a cikk kedvéért-:)))


Ugye szép?

 

 

Készült: 2007.03.24
                        Vissza  a  magazin  főoldalára                    Vissza a  rovat  főoldalára